Ahli :-
Persatuan Usahawan Cendawan Melayu Kelantan (GU CENDAWAN)
Koperasi Usahawan Cendawan Kelantan Berhad (COOP KULAC)

Sunday, August 17, 2008

Sup Kulat Kelate


Bahan-bahan ( 3 orang )
- 200g Cendawan Tiram
- 1 Labu Bawang Besar
- 1 Ulas Bawang Putih
- 1 Biji Lada Merah
- 1 helai Daun Kunyit
- 10 Ekor Ikan Bilis (Di belah 2)
- 700ml Air
- Minyak masak untuk menumis
- Garam secukup rasa

Cara-cara
1) Belah cendawan (Saiz terpulang)
2) Cuci & toskan airnya. (Dimayang)
3) Panaskan minyak dalam periuk kemudian tumis ikan bilis,bahan2 dan daun kunyit.
4) Setelah naik bau, masukkan air.
5) Biarkan air mendidih dahulu, setelah itu barulah masukkan cendawan dan garam secukup rasa.
6) Lebih kurang 2 minit bolehlah mematikan api.

No comments:

Recent Posts