Ahli :-
Persatuan Usahawan Cendawan Melayu Kelantan (GU CENDAWAN)
Koperasi Usahawan Cendawan Kelantan Berhad (COOP KULAC)
Persatuan Usahawan Cendawan Melayu Kelantan (GU CENDAWAN)
Koperasi Usahawan Cendawan Kelantan Berhad (COOP KULAC)
Sunday, August 17, 2008
Cendawan Celup Tepung
Jenis Sukatan
1 portion = 1 bahagian = 1 mug
Bahan - bahan
- Cendawan tiram kelabu (500gm - 750gm)
- Tepung Gandum (1 portion) - Tepung gandum ni menentukan tebal atau nipisnya salutan tepung goreng. Kalau nak lebih “berisi” bolehlah lebihkan portion dia.
- Tepung Beras (1 portion) - Tepung beras ni memberikan rasa “keras” untuk membuat kerak. Kalau suka kerak dia keras sikit, korang tambahlah portion dia ikut suka koranglah.
- Tepung Jagung (1 portion) - Tepung jagung memberi kesan rangup. Kalau terlebih akan menyerap banyak minyak.
- Telur Ayam (1 biji) - Telur ayam ni memberikan efek "soft". Tapi kalau lebih akan serap minyak.
- Serbuk Kunyit (1 sudu) - Sekadar memberi warna kuning, biar nanti goreng kaler dia nampak golden brown.
- Air Kapur (2 sudu besar) - Petua orang tua, supaya lebih rangup. Kalau tak nak letak pun takper.
- Air
- Garam
Cara - cara
1) Minyak mestilah banyak dan pastikan minyak betul - betul panas barulah masukkan cendawan yang telah dicelup ke dalam adunan tepung itu tadi.
2) Setelah warnanya bertukar menjadi golden brown, bolehlah diangkat. Pastikan bahawa tepung tersebut telah masak.
Tips
- Jangan sesekali mencuci atau membasuh cendawan tiram. Cukuplah sekadar mengibas - ngibas untuk membuang habuk yang melekat.
- Tidak perlu dikhuatiri tentang kebersihannya sebab proses penanamannya sendiri memang cukup bersih. Cendawan tidak akan tumbuhan jika penanamannya tidak bersih kerana ianya amat sensitif terhadap kebersihan.
- Jika cendawan itu dicuci, ianya akan meresap air tersebut. Bila digoreng, dalaman cendawan akan tetap basah disebabkan air cucian tadi. Tepung tidak akan dapat meresap masuk kedalam liang - liang cendawan tersebut. Ini menyebabkan rasa menjadi kurang enak dan cendawan menjadi lembik.
- Jika ingin dimasukkan ke dalam sup, seeloknya tidak dibersihkan juga kerana air sup itu tidak akan menyerap ke dalam cendawan tersebut. Ini kerana ia masih tetap menahan air cucian tadi.
- Oleh itu, janganlah di cuci cendawan tiram jika mahu di masak ataupun di goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2008
(14)
-
▼
August
(13)
- Nabil Tekad Tanam Cendawan
- Cima Agro Tawar Perladangan Kontrak
- Nilai Nutrisi Cendawan Bagi Tujuan Perubatan
- Gigih Tanam Cendawan
- Bagaimana Menangani Masalah Kulat Hijau
- Gu Kulat Kelate
- Cendawan Celup Tepung
- Cendawan Tiram Goreng Kunyit
- Sup Kulat Kelate
- Nasi Goreng Cendawan
- Cendawan Agriway
- Kontek Kami
- Pakej Tanaman Kontrak
-
▼
August
(13)
No comments:
Post a Comment